Med afsæt i 12 års forskning hjælper Breakawai deres kunder med at skabe effektive forandringer baseret på process mining. Efter at være flyttet ind i INCUBAs miljø skal de bl.a. assistere den europæiske møbelindustri med at skabe digital transformation.
McKinsey har et ord for virksomheder, der udnytter gennemgribende dataanalyse til at stikke af fra konkurrenterne – breakaway companies.
Begrebet har inspireret navnet bag en ny dansk virksomhed, der hjælper virksomheder med at udnytte eksisterende data til at drive effektive forandringer og procesforbedringer. Navnet er Breakawai, og teknologien i centrum kaldes process mining. Det lyder måske højpandet, men er faktisk meget lavpraktisk, hvis man spørger co-founder Henrik Vester, der har stiftet Breakawai sammen med HR-direktør Line Bjelsdorf. Selv kommer han fra en lang karriere med kommerciel software og betegner process mining som ”the low hanging fruit of advanced analytics”.
”Vil du implementere data warehouse eller big data er det ofte et stort og tidskrævende projekt. Det her er meget hurtigere at gå til og handler om at identificere den mest effektive forretningsproces i et produktionsflow eller en kunderejse.”
Virksomhedens kerneprodukt er process mining-platformen Apromore, der er resultatet af 12 års forskning på universiteter i Estland og Australien. Platformen blev kommercialiseret i 2019, og Breakawai har allerede landet de første vigtige kundecases i både det offentlige og private.
Punkterede mavefornemmelser
Proces mining handler kort fortalt om at skabe overblik og indblik i processer og deres bestanddele ved hjælp af data. Ved at analysere de digitale fodspor – logfiler – som en vare/bruger/kunde/borger afsætter i et it-system, er det muligt at visualisere, hvordan f.eks. en byggesag i en kommune bevæger sig gennem systemet, og hvor der opstår flaskehalse og udfordringer. Med den viden kan kommunen lave præcise forbedringer nøjagtig der, hvor skoen trykker.
”Deprimerende få forandringsprojekter kommer i hus. Under 30 % leverer Return on Investment, og det er endnu værre for digitale forandringsprojekter. Alt for ofte baseres projekterne på mavefornemmelser og manglende forståelse af kompleksitet,” fortæller Henrik Vester.
Process mining leverer et objektivt grundlag, som tager luften ud af mavefornemmelserne. Med processen dokumenteret sort på hvidt bliver folk ofte meget løsningorienterede, forklarer Line Bjelsdorf der ser det som en gave for både ledelse og medarbejdere.
”Vi vil gerne have forandringer tættere på medarbejderne, for de har erfaring og indsigt i at tænke løsninger. Med et værktøj som process mining bliver det meget nemmere at dokumentere, forstå og forklare processerne. Det har også den fordel, at man løbende kan effektivisere og udvikle nye løsninger uden at skulle hyre dyre konsulenter til at mappe processerne, hvorefter beskrivelserne ender i skuffen.”
En fod i universitetsmiljøet
Breakawai har eksklusivitet til at sælge Apromores process mining-teknologi i hele Norden. Det skyldes et mangeårigt samarbejde med professor Marlon Dumas fra University of Tartu i Estland og tidligt engagement i kommercialiseringen af platformen.
Med sit udspring i forskning er universitetssamarbejde en naturlig del af virksomheden. Henrik Vester underviser bl.a. i process mining på DTU, hvor Breakawai samarbejder med studerende. I oktober 2020 flyttede Breakawai ind i INCUBAs miljø på havnen i Aarhus, som også er hjemsted for Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet. Via en kontakt til Project Manager Serena Leka fra AU er Breakawai blevet udvalgt som deltager i DITRAMA, et internationalt projekt der skal hjælpe virksomheder i møbelindustrien med at digitalisere deres værdikæder.
”Vi skal levere tre undervisningsslots, der i en større sammenhæng med andre virksomheder og universiteter skal skabe inspiration og viden som møbelindustrien kan bruge til at skabe digital transformation. Vi kommer til at fokusere på LEAN og digitalisering inden for SMED (Single-Minute Exchange of Die), TPM (Total Productive Maintenance) og Supply Chain,” siger Henrik Vester.
Breakawai håber på løbende at kunne udvide sit universitetssamarbejde med Aarhus Universitet.
Artiklen er skrevet af Incuba, som kan læses her: https://incuba.dk/community/nyheder-viden/2021/breakawai-vil-bringe-forandringsledelse-ind-i-det-21.-aarhundrede/?AjrDcmntId